Gratis verzending in België bij aankopen boven de 49 euro

Natural & clean skincare & make-up 🌳 dit zijn de voordelen

Natural & clean skincare & make-up 🌳 dit zijn de voordelen

Sanne De Lee
6 minute read

Listen to article
Audio is generated by DropInBlog's AI and may have slight pronunciation nuances. Learn more

We gaan steeds bewuster leven en daardoor maken natuurlijke en clean huidverzorging en make-up een flinke opmars. Maar wat is daar dan zo goed aan? We leggen het uit in deze blogpost.

Bij The Natural Beauty Club -what's in a name- zijn we uiteraard helemaal overtuigd van de kracht van clean verzorging en make-upClean beauty all the way, dus! Soms zijn onze ingrediënten ook natural en organic, maar dit is geen vereiste. Weet je niet goed wat het verschil is? No worries! We laten jou er graag kennis mee maken. You deserve to shine, babe!

Natuurlijke skincare

Eerst en vooral is het goed om te weten dat de termen 'natural' en 'natuurlijk' niet beschermd zijn. Er is dus geen wettelijk kader: ieder merk is vrij om een product 'natuurlijk' te noemen. Dat maakt de markt natuurlijk weinig transparant, maar in het algemeen kunnen we stellen dat natural beauty verwijst naar producten die geformuleerd zijn met ingrediënten uit de natuur, al dan niet aangevuld met synthetische stoffen. Waar clean beauty kijkt naar de gezondheids- en milieu-impact van ingrediënten, kijk natural beauty vooral naar de oorsprong en zuiverheid van ingrediënten. Natural beautyproducten bevatten dus ingrediënten die je vindt in de natuur, eerder dan chemicaliën uit het labo.

Is natuurlijke huidverzorging beter?

Niet per se. Het is niet omdat een ingrediënt in de natuur voorkomt dat het per definitie onschadelijk is. Net zoals bepaalde planten giftig zijn om op te eten, kun je ook niet alles uit de natuur onbezorgd op je huid aanbrengen. Denk maar aan essentiële oliën: die zijn 100% afkomstig van planten, maar kunnen wel flinke huidirritaties veroorzaken. Daarnaast geeft elk ingrediënt -dus ook een natuurlijk- kans op een allergische reactie of (op termijn) overgevoeligheid. En dan is er nog het issue van bewaring en verwerking: natuurlijke ingrediënten zijn minder stabiel en kunnen variëren in kwaliteit (door bijvoorbeeld een tegenvallende oogst). Kortom: er zomaar van uitgaan dat natuurlijke grondstoffen altijd beter zijn dan synthetische, is veel te kort door de bocht. Om een kwaliteitsvol verzorgingsproduct te maken, zijn meestal de twee nodig.

Wat zijn dan de voordelen?

Toch zijn we bij The Natural Beauty Club overtuigd van de voordelen van natural skincare. De natuur heeft immers heel wat goeds te bieden voor onze huid én gezondheid. Veel natuurlijke ingrediënten zitten boordevol vitaminen, antioxidanten, proteïnen en bioactieve stoffen die heilzaam zijn voor de huid. Denk maar aan klei (zuiverend), kamille (kalmerend), hyaluronzuur (hydraterend), ceramiden (barrière-herstellend), kurkuma (ontstekingswerend), ... Bovendien is de markt van natuurlijke huidverzorging intussen uitgegroeid tot een echte tegenbeweging die veel belang hecht aan milieu, dierenwelzijn, verantwoord produceren en producten creëren die vrij zijn van gekende toxische stoffen. Allemaal waarden waarvan wij very happy worden! Voor ons assortiment kiezen we alleen non-toxische, gezonde en milieubewuste producten, vaak ook met een waaier aan kwalitatieve natuurlijke ingrediënten.

  • Natural Self: 100% natuurlijk, 100% vegan en 100% Belgisch!
  • Maiwe: eveneens Belgisch en gebaseerd op biologische rozenbottels
  • Nuori: verser dan vers en superduper zuiver

Wat is het verschil met organic en clean beauty?

Organic beauty: respect voor duurzaamheid

Ingrediënten van natuurlijke oorsprong kunnen daarnaast ook organic zijn. Dit wil zeggen dat ze op een duurzame en biologische manier gekweekt worden en niet getest zijn op dieren. Organic ingrediënten vind je in alle producten en merken binnen ons gamma. (Jep, we love ambachtelijke producten & idyllische boerderijtjes!)

Clean beauty: non-toxische ingrediënten

De clean beauty-movement verenigt consumenten, fabrikanten, merken en winkeliers met één gemeenschappelijke filosofie: cosmetica moeten vrij zijn van (potentieel) schadelijke ingrediënten voor mens en milieu. De formuleringen zijn met andere woorden non-toxic en bij voorkeur ook duurzaam ontwikkeld, ethisch verantwoord en cruelty free (dus niet getest op dieren).

Ingrediënten binnen clean beauty kunnen zowel uit het laboratorium als uit de natuur komen. Het één is niet per se beter dan het ander: zolang het ingrediënt maar geen schade toebrengt. En precies daar zit het verschil met natural en organic beauty.

Natuurlijke make-up

Als aanvulling op je natuurlijke verzorgingsroutine kan je ook kiezen voor natuurlijke make-up. Deze bevat ingrediënten die lief zijn voor je huid én afkomstig uit de natuur. Denk aan plantaardige oliën, maar ook mineralen. Dat zijn natuurlijke, vaste gesteenten die vermalen worden tot poeders voor bijvoorbeeld bronzer, foundation en oogschaduw. Al moeten we ook hier weer een belangrijke sidenote maken, want de term 'mineraal' is eveneens niet beschermd. Elk make-upproduct dat een fractie mineralen zoals zinkoxide, mica, talk en ijzeroxide bevat, mag zichzelf dus mineraal noemen. En daar wringt het schoentje, want naast die mineralen kunnen er ook schadelijke of uitdrogende ingrediënten in zitten. Bovendien worden minerale gesteenten niet altijd op een ethisch verantwoorde manier gewonnen.

Welke make-up kies je dan best?

Ook hier weer geldt dat de natuurlijke make-upmerken die wij kiezen, verschillen van de reguliere door hun allround aanpak: duurzaam, ethisch verantwoord en met veel aandacht voor de gezondheid van je huid. Onze make-up is dus vrij van schadelijke stoffen (zoals synthetische bewaar-, geur- en kleurstoffen, siliconen en alcohol) én bevat huidverzorgende ingrediënten.

  • Ilia: pretty make-up boordevol bioactieve organische ingrediënten
  • RMS Beauty: met ingrediënten uit de natuur die zo puur mogelijk worden verwerkt. 

De voordelen van minerale make-up

100% minerale make-up is de zuiverste vorm en bestaat volledig uit poeder. Dat geeft een aantal belangrijke voordelen voor je huid. Zo is de kans op allergie of irritatie klein, net omdat de formulering zo zuiver is. Minerale make-up is daarnaast ontstekingswerend, dus goed voor de acnegevoelige huid. De poeders zijn ook sterk gepigmenteerd, waardoor je er lang mee toekomt. Extra plus: je voelt de make-up minder liggen op je huid. Ideaal voor wie dus niet gewend is om foundation te dragen. En last but not least heeft minerale make-up van nature een SPF. Extra zonnebescherming bovenop je zonnecrème, dus!

  • Mii: healthy make-up in mooie basistintjes voor elke dag
Meer lezen? Check zeker onze blogs over de huidbarriere, serums en antioxidanten.

« Back to Blog