Gratis verzending in België bij aankopen boven de 49 euro

Verstoorde huidbarrière 💔 zo herken je het en dit kun je eraan doen

Verstoorde huidbarrière 💔 zo herken je het en dit kun je eraan doen

Sanne De Lee
4 minute read

Listen to article
Audio is generated by DropInBlog's AI and may have slight pronunciation nuances. Learn more

Je huidbarrière dient als schild tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Een sterke, intacte huidbarrière staat dus gelijk aan een gezonde, glowy huid. Maar is die huidbarrière verstoord, dan verliest je huid in sneltempo vocht en wordt ze droog en gevoelig.

Als je begrijpt hoe je huidbarrière precies werkt, wordt het een stuk makkelijker om je huid gezond te houden en goed te verzorgen. In deze blogpost vertellen we er alles over!

De huidbarrière houdt je huid gezond

Je huidbarrière wordt gevormd door de bovenste huidlaag (de opperhuid) en kan je vergelijken met een bakstenen muurtje. De cellen vormen daarbij de bakstenen, de huidvetten zijn het cement. Is je bakstenen muurtje stevig en intact, dan kan vocht uit de diepere huidlagen niet ontsnappen én is je huid goed beschermd tegen invloeden van buitenaf. Denk aan regen, wind, kou en warmte, maar ook uv-straling, bacteriën en allergenen. Je huid voelt gezond, glad, soepel en zacht aan. Maar brokkelt je muurtje af of is het beschadigd, dan krijg je een doffe, ruwe, droge en/of gevoelige huid. Logisch, want een beschadigde huid verliest in sneltempo cruciale stoffen die haar gezond houden, zoals ceramiden, vetzuren, cholesterol en ook vocht. 

Huidbarrière on point: zo doe je dat

Wél doen

  • Gebruik lauwwarm water voor je gezicht
  • Scrub altijd zachtjes en met een fijne korrel. Nog beter is om af en toe te exfoliëren met AHA- of BHA-zuren.
  • Smeer elke dag een SPF. In de winter volstaat een dagcrème met SPF, in de zomer neem je liefst een apart zonneproduct voor je gezicht.
  • Gebruik cosmetica met hydraterende en beschermende ingrediënten, zoals hyaluronzuur en glycerine. Ze voorkomen dat vocht ontsnapt en houden het vochtgehalte van je huid intact.
  • Smeer daarnaast producten met stoffen die ook van nature in het beschermlaagje van je huid zitten, zoals ceramiden, cholesterol en vetzuren.

Niét doen

  • Lang en heet douchen of baden.
  • Hard en grof scrubben met een korrelscrub.
  • Onbeschermd en lang zonnen.
  • Te veel actieve ingrediënten gebruiken in een te hoge concentratie voor je huid. Denk aan retinol en AHA- of BHA-zuren. Dit zijn geweldige stoffen om je huid te doen stralen, maar in een te hoge dosis kunnen ze een averechts effect hebben. Laat je dus goed adviseren door onze Natural Beauty Experts, in onze Experience Store of online.
  • Sterk reinigende producten gebruiken, zoals een cleanser of douchegel met agressieve alcohol (zoals alcohol denat., ethanol, isopropyl en benzyl alcohol) of reinigingsstoffen als SLS (Sodium Lauryl Sulphate): ze strippen je huid van haar vetten.

 

Zo herken en verzorg je een beschadigde huidbarrière

Is je huidbarrière beschadigd, dan

  • Voelt je huid droog en ruw aan
  • Ziet ze er dof uit
  • Kan ze jeuken, roodheid vertonen en een trekkerig gevoel geven

Dit kan je doen

Is het kwaad geschied, pas je huidverzorgingsroutine dan tijdelijk aan.

  • Laat sterke actieve stoffen eventjes achterwege en focus op ingrediënten die barrièreherstellend werken. Denk aan vetzuren, cholesterol, ceramiden, hyaluronzuur en glycerine.
  • Ook plantaardige oliën, zoals in het Maiwe Rosehip Serum zijn goed, omdat ze vocht helpen vasthouden in je huid. 
  • Sluit je verzorging 's avonds af met een rijke, barrièreherstellende balsem zoals de REN Overnight Recovery Balm. Hij sluit de verzorgende ingrediënten in, zodat die goed hun werk kunnen doen. 
  • Onze ultieme natural beauty tip? Slaap op een zijden kussensloop van Penney+Bennet: die helpt om het vochtgehalte van je huid tijdens de nacht op peil te houden en is super zacht.

Onze favorieten voor een gezonde huidbarrière

REN- Gentle cleansing milk

REN- Gentle cleansing milk

€28,00

Een romige, emulsieve reiniger om roodheid, jeuk, droogte en irritatie te kalmeren, zodat de gevoelige en gestreste huid schoon en comfortabel aanvoelt. Rijk aan zwartebessenzaadolie, rijk aan hydraterende omega 3, 6 en vitamine E, om de huid te voeden en… read more

REN - Overnight recovery balm

REN - Overnight recovery balm

€50,00

Een intensief voedende barrièrebalsem die aantoonbaar kalmeert en verzacht terwijl u slaapt. Deze balsem voor herstel van de vochtbarrière kalmeert en verzacht terwijl u slaapt en vult uw huid aan tijdens het natuurlijke regeneratieproces gedurende de nacht om tekenen van… read more

REN- Rescue mask

REN- Rescue mask

€49,00

Evercalm Ultra Comforting Rescue Mask is speciaal ontwikkeld om overgevoeligheid tegen te gaan. Het kalmeert, verzacht en hydrateert en helpt de belangrijkste tekenen van een gevoelige huid direct te verlichten. Geformuleerd met REN's exclusieve actieve complex, versterkt het de beschermende… read more

NUORI - SUPREME MOISTURE MASK

NUORI - SUPREME MOISTURE MASK

€69,00

NUORI’s moisturizing mask is een intense behandeling voor een gedehydrateerde en doffe huid. Grape en Damask rose water in combinatie met natuurlijk hyaluronzuur herstellen de vochtbalans van de huid. Botanical squalane en betaine versterken de huid barrière terwijl chamomile extract… read more

REN - Barrier support elixir

REN - Barrier support elixir

€51,00

Een lichte gezichtsolie waarvan klinisch bewezen is dat ze de huidbarrière in 14 dagen helpt versterken. Een niet-vette olie die de huidbarrière al na 30 minuten helpt versterken en herstellen en de 7 tekenen van gevoeligheid in 7 dagen vermindert.… read more

Meer lezen? Check zeker onze blogs over serums, blush en antioxidanten.

« Back to Blog