Gratis verzending in België en Nederland vanaf 49 euro

Houdbaarheid van verzorgingsproducten: dit moet je weten 📅

Houdbaarheid van verzorgingsproducten: dit moet je weten 📅

Sanne De Lee
4 minute read

Listen to article
Audio is generated by DropInBlog's AI and may have slight pronunciation nuances. Learn more

Af en toe grote schoonmaak houden in je badkamerkastje is een goed idee. De houdbaarheid van verzorgingsproducten is namelijk beperkt. In deze blogpost leggen we dat even voor je uit.

Cosmetica hebben een beperkte houdbaarheid. Bewaarmiddelen zijn namelijk niet eindeloos werkzaam. Verliezen ze aan kracht, dan vieren bacteriën en schimmels feest (ick!). Daarnaast daalt na verloop van tijd ook de werkzaamheid van actieve ingrediënten, waardoor je product niet langer doet wat het moet doen. Kan dat kwaad? Oh yes. Gebruik je producten die over hun houdbaarheid zijn, dan kan je huid gevoelig en trekkerig worden en kunnen onzuiverheden de kop opsteken. Vervallen make-up kan zelfs ooginfecties veroorzaken. Op tijd en stond eens met de grove borstel door je collectie skincare gaan, is dus een goed idee.

De houdbaarheidsdatum

  • Jep, ook cosmetica hebben een houdbaarheidsdatum. Die begint te lopen zodra het product in aanraking komt met zuurstof. Nadat je het hebt geopend, dus. Hoelang je skincare of make-up dan nog kunt bewaren, wordt aangeduid met het symbool van een potje met een cijfer. Het cijfer geeft aan hoeveel maanden (M) je het product na opening nog kunt gebruiken. 12M betekent dus dat het verzorgingsproduct nog een jaar houdbaar is na opening. 
  • Good to know: die datum zegt niet alles! Ook de manier waarop je een verzorgingsproduct gebruikt en bewaart, heeft impact op de houdbaarheid ervan. Skincare of make-up hoeft dus niet altijd lang open te zijn om te kunnen vervallen! Volg daarom ook je buikgevoel: ruikt een product vreemd, voelt het anders aan, begint het te klonteren of wordt het net erg vloeibaar, ligt er een laagje op of is de kleur veranderd? Time to say goodbye!
  • Algemeen geldt dat verzorgingsproducten die water bevatten het snelst kunnen bederven. Ook cosmetica met plantenextracten gaan in het algemeen minder lang mee. 'Droge' producten zoals poeders bewaren het langst.

De houdbaarheid van make-up

  • Mascara en vloeibare of gel eyeliner: tot 6 maanden na opening
  • Crème-, vloeibare of stickfoundation, concealer, oogschaduwcrème, wenkbrauwgel, lipgloss: tot 1 jaar na opening
  • Poeders (zoals oogschaduw, bronzer, blush, minerale foundation: 2 tot 3 jaar na opening
  • Nagellak, lippenstift, oog-, wenkbrauw- en lippotlood: 2 tot 3 jaar na opening

ILIA - Limitless Lash Mascara

ILIA - Limitless Lash Mascara

€33,00

Ilia's Limitless Lash Mascara is een award-winning clean mascara die elke verwachting van natuurlijke producten overtreft. Deze 99% natuurlijke mascara lift, krult en verlengd de wimpers en is geschikt voor mensen met gevoelige ogen. Hij is makkelijk op te bouwen… read more

RMS - Straight Line Khol Eye Pencil

RMS - Straight Line Khol Eye Pencil

€29,00

Het Rms Beauty Straight Line Khol Eye Pencil is een klassiek Kohl-oogpotlood dat in slechts één beweging de ogen omlijnt met een rijke, romige kleur. Doordrenkt met mango- en moerasbloemzaadolie voor voeding en een soepele toepassing. Het dubbelzijdige klassieke houten… read more

KURE BAZAAR - Cherie

KURE BAZAAR - Cherie

€18,00

Kure Bazaar is de eerste nagellak van de volgende generatie die de ethiek van een Eco-natuurlijke formule combineert met levendige modekleuren. Een technologische innovatie na jaren van onderzoek heeft geleid tot een drastische vermindering van het gebruik van petrochemicaliën zonder… read more

De houdbaarheid van verzorgingsproducten

  • Serum, gezichts- en oogcrème: tot 6 maanden na opening
  • Reiniger en exfoliant, toner, lichaamscrème, zonnecrème, lippenbalsem, tandpasta, scrub: tot 1 jaar na opening
  • Douchegel, badschuim, handzeep, shampoo, conditioner, haarlak: tot 2 jaar na opening

NUORI - Vital Eye Cream

NUORI - Vital Eye Cream

€49,00

Deze lichte, voedende oogcrème vermindert de eerste tekenen van veroudering rond de ogen. Hyaluronzuur, bekend om zijn krachtige hydraterende werking, en organische Aloë Vera helpen het vochtgehalte van de huid te herstellen en fijne lijntjes glad te strijken. Een samenstelling… read more

ODACITE - Sun guardian day crème SPF 30

ODACITE - Sun guardian day crème SPF 30

€71,00

Doel: mineraal breed spectrum zinkoxide SPF 30 UVA + UVB dat beschermt tegen schade door de zon, vervuiling en blauw licht. Resultaten: Smelt in de huid en laat een matte en wazige finish achter, terwijl roodheid en zichtbaarheid van poriën… read more

Zo verleng je de houdbaarheid van cosmetica

  • Skincare met een luchtdichte verpakking of pompflacon is minder vatbaar voor bacteriën, omdat je niet steeds met je vingers in het product gaat.
  • Zit jouw all time favourite toch in een potje? Gebruik dan eventueel een spatel of lepeltje om het product uit de pot te halen. Of was in ieder geval je handen voor gebruik.
  • Beautyproducten houden van een stabiele, relatief koele en donkere omgeving. Bewaar je ze dus in direct zonlicht of naast de verwarming, dan zullen ze sneller bederven.
  • Vermijd dat crèmes in contact komen met water: dit tast de stabiliteit en houdbaarheid aan.
  • Doe potjes goed dicht na elk gebruik. 
  • Is chaos jouw middle name? Schrijf de datum waarop je een verzorgingsproduct hebt geopend op de verpakking. Zo hou je makkelijk bij wanneer de houdbaarheid verstreken is.
  • Ooginfectie gehad? Gooi je oogverzorging dan weg, om herbesmetting te voorkomen.

Houdbaarheid overschreden? Zo sorteer je correct

Bij The Natural Beauty Club hebben we een groot hart voor de planeet. Ook in de badkamer sorteren we lege of vervallen verzorgingsproducten dus very slim!

  • Plastic (pomp)flacons, tubes en potjes gaan in de in de blauwe zak. Is een flesje niet volledig leeg? Dan spoel je het eerst uit.
  • Aluminium spuitbussen (zoals deodorant, haarlak of scheerschuim) gaan eveneens in de blauwe zak als ze volledig leeg zijn. Is dat niet het geval, dan gooi je ze best bij het restafval of – indien er een ruitsymbool met vlam op staat – bij het klein gevaarlijk afval.
  • Glazen flacons en flesjes zijn voor de glasbol. Verwijder wel eerst deksels en pompjes indien mogelijk. Zijn die van plastic, dan gaan ze in het restafval. Aluminium deksels mogen in de blauwe zak. Also: zorg ervoor dat de potjes en tubes leeg zijn en scheid gekleurd van ongekleurd glas.
  • Glazen nagellakflesjes, dissolvant en parfum gaan bij het restafval of – indien er een ruitsymbool met vlam op staat – bij het klein gevaarlijk afval indien ze niet volledig zijn opgebruikt. Zijn ze wel opgebruikt? Dan mogen ze in de glasbol, zonder verstuiver of borsteltje.

Meer tips over natuurlijke schoonheidsproducten? Lees onze blogs over de scrubben, skincare op vliegreis en nagels lakken.

« Back to Blog