Gratis verzending in België en Nederland vanaf 49 euro

Exfoliëren: dit zijn onze do's & dont's

Exfoliëren: dit zijn onze do's & dont's

Sanne De Lee
4 minute read

Listen to article
Audio is generated by DropInBlog's AI and may have slight pronunciation nuances. Learn more

Exfoliëren -of het verwijderen van dode huidcelletjes- is de ideale manier om een zacht en stralend huidje te krijgen. Maar hoe doe je dat dan precies? No worries, we vertellen er alles over in deze blogpost.

Waarom exfoliëren?

Onze huid vernieuwt zichzelf van nature continu. In de diepere lagen worden constant nieuwe huidcellen aangemaakt, die langzaam naar de bovenste huidlaag klimmen om daar afgestoten te worden. De bovenste huidlaag (het stratum corneum) bestaat dan ook volledig uit zulke dode huidcelletjes. Klinkt icky, maar is eigenlijk heel nuttig: dit laagje beschermt onze huid namelijk tegen invloeden van buitenaf. 

De meeste dode huidcellen verliezen we vanzelf. Al kunnen ze ook aan elkaar gaan vastkleven en zo een dikke bovenste huidlaag creëren. Naarmate we ouder worden gebeurt dat trouwens veel sneller, omdat het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid minder efficiënt wordt. Gevolg: een doffe teint en oneffen, ruwe huidstructuur én die precious skincare waarin je geïnvesteerd hebt wordt minder goed opgenomen door de huid. Daarnaast kunnen opgehoopte dode huidcellen ook de poriën verstoppen en zo puistjes en mee-eters veroorzaken. 

Voor je begint te wanhopen: enter exfoliëren! Want dit helpt precies al deze huidhorror te voorkomen.

Wat is exfoliëren?

Exfoliëren betekent simpelweg het verwijderen van dode huidcellen. Dat kan op verschillende manieren:

Fysisch, met een korrelscrub

Een scrub is een korrelige crème die de dode huidcellen letterlijk afschuurt. Het is een vrij ruwe manier van exfoliëren die eigenlijk niet zo lief is voor je huid en haar zelfs kan beschadigen. Scrub daarom alleen als je een huid hebt die tegen een stootje kan (meestal vette huidtypes) én met een zeer mild, zacht product. Scrubs met harde partikels kunnen je huid irriteren en zelfs schrammetjes veroorzaken. Voor je lichaam kun je een wat ruwer product gebruiken, maar voor je gezicht is zachtheid echt wel aan de orde.

Chemisch, met fruitzuren en enzymen

Een chemische exfoliator werkt op basis van fruitzuren of enzymen. Deze producten weken dode huidcelletjes los waardoor ze makkelijker afschilferen.

  • Fruitzuren zijn de zogenaamde AHA's (zoals melk- of glycolzuur, geschikt voor de droge of rijpere huid) en BHA's (zoals salicylzuur, geschikt voor de vettere, acnegevoelige huid).
  • Enzymen zijn iets zachter dan fruitzuren en zijn daardoor heel geschikt voor wie een gevoelige huid heeft en niet goed tegen fruitzuren kan.

Vroeger kon je een chemische peeling enkel laten uitvoeren bij de schoonheidsspecialiste, maar tegenwoordig bestaan ook heel wat kwaliteitsvolle producten (weliswaar in een lage concentratie) die je thuis kunt gebruiken. 

Waarop moet je letten?

Hoewel exfoliëren echt wonderen kan doen voor een stralende huid, kan het haar ook irriteren. Hou daarom rekening met deze do's en don'ts.

DO

  • Gebruik achteraf een toner of hydraterence crème met kalmerende bestanddelen. 
  • Smeer zonnecrème! De laag dode huidcellen wordt namelijk minder dik als je gaat exfoliëren en is daardoor gevoeliger voor zonlicht.
  • Kies een exfoliator op basis van je huidtype. Wat vettere huidjes kunnen een sterker product aan dan gevoelige huiden.
  • Bouw chemisch exfoliëren altijd langzaam op. Begin met één tot twee keer per week en kijk hoe je huid reageert. 

DON'T

  • Overdrijf niet. Te veel exfoliëren heeft namelijk een averechts effect en tast de beschermfunctie van je huid aan. Hoe vaak je kunt exfoliëren, is afhankelijk van huid tot huid. Maar gemiddeld genomen is twee tot drie keer per week ideaal. 

Hello natural beauties! Dit zijn onze favoriete producten om te exfoliëren

EVOLVE - Liquid radiance glycolic toner

EVOLVE - Liquid radiance glycolic toner

€27,50

Een 100% natuurlijke AHA/ BHA vloeibare toner die zorgt voor een gladdere en heldere huid. Bevat fruit AHA's waaronder glycolzuur (suikerriet), appelzuur (appels) en citroenzuur (citrusvruchten), maar ook BHA salicylzuur van wilgenschors. Samen met Galactoarabinan van Lariksbomen, gaat het de huid… read more

EVOLVE - Miracle Vitamin C mask

EVOLVE - Miracle Vitamin C mask

€34,00

Voor een stralende, jonger uitziende huid met dit potje zonneschijn!Dit levendige Vitamine C gezichtsmasker zorgt voor een gladdere, stralende huid in slechts 3 minuten. Gemengd met een cocktail van vitamine C, kurkumaolie, Peruaanse Maca en 100% natuurlijke fruitzuren AHA's waaronder… read more

True Enlightenment Scalp Scrub

True Enlightenment Scalp Scrub

€52,00

Een zalige scrubbehandeling voor de hoofdhuid.Deze exfoliatiebehandeling helpt je hoohdhuid reinigen. De scrubbehandeling is geformuleerd met Hawaiiaans rood zout, dat rijk is aan vulkanische klei en mineralen. Appelfruit, gemaakt om voorzichtig onzuiverheden te verwijderen, herstelt en hydrateert de hoofdhuid, terwijl extract… read more

NATURAL SELF - Boost of Oxygen Facial Scrub

NATURAL SELF - Boost of Oxygen Facial Scrub

€39,90

Een luxueze zachte en doeltreffende gelaatsscrub. De natuurlijke formule met rijstkorrels verwijdert dode huidcellen en onzuiverheden op milde wijze, terwijl de pure oliën de huid royaal voeden en herstellen. De scrub werkt ontstekingsremmend en antibacterieel. Ideaal bij acne en onzuiverheden!… read more

NATURAL SELF - Boost of Softness

NATURAL SELF - Boost of Softness

€13,90

Een spons van 100% Konjac poeder, speciaal ontwikkeld om het gezicht op een natuurlijke en milde manier te reinigen. Ze hydrateert de huid en houdt de pH-waarde in balans zonder de huideigen oliën aan te tasten. De Konjac spons is… read more

NUORI - SUPREME POLISHING TREATMENT

NUORI - SUPREME POLISHING TREATMENT

€55,00

Deze dagelijks aanpasbare behandeling verwijdert effectief onzuiverheden, het veegt zacht dode huidcellen weg en doordrenkt de huid met zeer voedende ingredienten.Het resultaat: een meer verfijnde, gerevitaliseerde en stralende huid die kan ademen.De krachtige formule wordt thuis geactiveerd door de twee… read more

Meer skincare-advies vind je in onze blogposts over de donkere huid en zonnefilters

« Back to Blog